Dry Needling - Jacops Fysiotherapie | Nijmegen
15949
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15949,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Dry Needling

DRY NEEDLING

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie in Nederland. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van zeer dunne naaldjes. In tegenstelling tot wat bij artsen vaak gebruikt wordt zijn dit geen holle naalden en kan er dus geen vloeistof geïnjecteerd worden, daarom spreekt men ook wel van dry (droog) needling (naalden). Bij deze behandeling zoekt de therapeut naar zogeheten triggerpoints in de spieren. Deze triggerpoints worden kort aangeprikt waardoor er een snelle en lange ontspanning ontstaat in de betreffende spier.

 

Dry Needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is dan ook op geen manier te vergelijken met acupunctuur. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van het energetisch concept en meridiaanleer. Dry Needling richt zich op (langdurig bestaande) spierklachten en is dus geen ‘energie’ behandeling en behoort daarom tot een van de behandelvormen van de fysiotherapeut.

 

Een triggerpoint, of beter gezegd een myofasciaal triggerpoint, is een extra gevoelige verdikking in de spier. Deze verdikking bevindt zich in een verharde streng in de spier. Dergelijke punten zijn extra gevoelig voor druk en kenmerken zich door een eigen uitstralingsgebied (referred pain). Deze verdikkingen kunnen leiden tot stijfheid, pijn of bewegingsbeperkingen. Ook kunnen zij klachten geven als hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen of prikkelingen. Door deze klachten kan er spierspanning ontstaan wat kan leiden tot druk op de kleine zenuwen en verminderde doorbloeding wat een slechter herstel tot gevolg kan hebben. Hierdoor zullen er meer klachten ontstaan en kunnen de klachten zich verder uitbreiden. Er ontstaat een vicieuze cirkel en klachten kunnen dan ook lang blijven bestaan.

 

Het ontstaan van triggerpoints kan heel verschillend zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een acuut moment (valpartij/ vertillen), lang in een (verkeerde) houding zitten, veel en vaak dezelfde beweging maken maar ook door langdurig niet bewegen (gips/ brace) of instabiliteit van één of meerdere gewrichten. Door al deze redenen kan de celstofwisseling verstoord raken en het zenuwstelsel raakt overactief. Ook door deze overactiviteit kunnen triggerpoints ontstaan.

 

Het filmpje hiernaast geeft een duidelijke uitleg over wat een triggerpoint is.

Dry Needling is een effectieve manier om triggerpoints en de bijbehorende klachten te behandelen. Deze behandeling maakt bij Jacops Fysiotherapie Nijmegen deel uit van de gehele fysiotherapeutische behandeling. Indien uw verzekeraar de kosten voor uw fysiotherapiebehandeling vergoedt dan vallen hier ook de kosten voor Dry Needling onder.

 

Mocht u vragen hebben over deze behandeling en of deze voor u geschikt is of wilt u een afspraak plannen, neem dan contact op met Jacops Fysiotherapie Nijmegen.