Manuele Therapie - Jacops Fysiotherapie | Nijmegen
15968
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15968,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Manuele Therapie

Manuele Therapie

Manuele Therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft door zijn specialisatie meer kennis en vaardigheden over de gewrichten en de wervelkolom. De manuele therapie kan toegepast worden bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. Deze functiestoornissen kunnen gepaard gaan met bijvoorbeeld pijn of beperkingen in het bewegen van de gewrichten. Hierdoor kan het zijn dat u een verkeerde houding aanneemt wat weer andere klachten tot gevolg kan hebben. Manuele therapie is bij uitstek geschikt om deze problemen op te lossen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van specifieke onderzoeks- en behandeltechnieken (o.a. mobilisaties en manipulaties). De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar. Het bewegen gaat bijvoorbeeld makkelijker of de bewegingsuitslagen zijn groter.

 

Wanneer Manuele Therapie
Klachten die goed door een manueel therapeut behandeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Nekklachten
  • Nek- en/of schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten (al dan niet uitstralend naar de benen)
  • Hoge rugklachten (al dan niet met rib of borstklachten)
  • Andere klachten van de gewrichten (bijvoorbeeld pols, enkel of voet)

 

De behandeling
Tijdens het eerste gesprek met de manueel therapeut kan deze specifieke vragen stellen over het ontstaan of bijvoorbeeld de uitstraling van de klachten. Gedurende het onderzoek kan gebruik gemaakt worden van specifieke onderzoekstechnieken of testen om vast te kunnen stellen wat de precieze oorzaak is van uw klachten. Na het onderzoek zal besproken worden of manuele therapie voor u zinvol is of dat een andere behandeling beter bij u past. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die kunnen worden toegepast tijdens de behandeling, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

 

Vergoeding
Manuele therapie is net als fysiotherapie zowel met als zonder verwijzing van uw arts toegankelijk. U kunt hiervoor dan ook direct contact met Jacops Fysiotherapie Nijmegen opnemen. Manuele therapie wordt door de meeste zorgverzekeraars 9x vergoed. Voor meer informatie over uw vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Jacops Fysiotherapie Nijmegen heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, betaalt u zelf de kosten. Kijk voor de kosten bij ‘tarieven’.